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SCE Comments on the CAISO’s Updating ICPM,  
Exceptional Dispatch Pricing and Bid Mitigation draft tariff language 

 
 
SCE appreciates the opportunity to review and submit these comments and clarification requests 
on the CAISO’s Updating ICPM, Exceptional Dispatch Pricing and Bid Mitigation draft tariff 
language. 
 
Please note that SCE’s review focused on whether or not the modifications within the draft tariff 
language are accurate and consistent with the updates and language reflected in the CAISO’s 
Revised Draft Final Proposal (Sept 15, 2010) as well as reflect actions offered by the DMM in 
their comments (Oct 5, 2010) on this topic. 
 
Our comments/requests for clarification, which are listed in order of the tariff sections, are 
intended to help clarify tariff language and do not indicate SCE's support of all elements of the 
CAISO's CPM proposal." 
 
 
Section 43.1: Clarification 
 

43.1: Interim Capacity Procurement Mechanism 
The ICPM as well as changes made to other Sections to implement the ICPM 
shall expire at midnight on the last day of the twenty-fourth month following the 
effective date of this Section and shall be replaced with the CPM, except that the 
provisions concerning compensation, cost allocation and Settlement shall remain 
in effect until such time as ICPM resources have been finally compensated for 
their services rendered under the ICPM prior to the termination of the ICPM, and 
the CAISO has finally allocated and recovered the costs associated with such 
ICPM compensation. 

 
 
A) Will the CAISO please clarify if a resource with an ICPM designation that extends beyond 

March 31, 2011 will have its compensation remain at $41/kw-yr thru the duration of its 
designation period or will the compensation be prorated to reflect the updated compensation 
of $55/kw-yr beginning April 1, 2011?   

 
B) Similarly, will the CAISO please clarify for a resource with an ICPM designation that extends 

beyond March 31, 2011 that enters a planned maintenance outage after April 1, 2011, will the 
modifications regarding prorating compensation to reflect unavailability due to planned 
maintenance be applicable? 

 
 
 
Section 43.2(6): Suggested edits 

 
Change:  

“Capacity at risk of retirement within six months that will be needed for reliability 
within two years.”  

to  
“Capacity at risk of retirement within six months that will be needed for reliability 
within two years by the end of calendar year following current RA Compliance 
Year.” 
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Basis:  
Depending upon when a resource owner submits a notice of retirement, less than  24 months 
(i.e. 2 years) may remain before the end-of-the-year after the current RA Compliance Year 
(i.e. before the end of the “2

nd
 year”).  Using the term “within two years” may give the false 

impression that the ISO’s “study of need” will encompass a period of 2 years starting from 
either the notification date or announced retirement date, when in-fact the study of need 
period is limited to Jan 1 – Dec 31 of the year following the current RA Compliance Year.   

 
 
 

Section 43.2.6(4): Suggested edits 

 
Change: 

“No new generation will be in operation by the start of the subsequent RA 
Compliance Year that will meet the identified reliability need;”  

to 
“No new generation will is projected by the CAISO to be in operation by the start 
of the subsequent RA Compliance Year that will meet the identified reliability 
need;” 
 

Basis:  
Using “projected by the CAISO” provides a basis for decision authority associated with this 
sentence and eliminates potential questions that may arise if using a generic authoritative 
“will”. 

 
 

 
Section 43.2.6(5): Requested clarification 

 
“The resource owner submits to the CAISO at least 180 days prior to termination 
of the resource’s PGA the affidavit of an officer of the company, with the 
supporting financial information and documentation discussed in the BPM for 
Reliability Requirements, that attests that the resource will not be commercially 
viable in the current RA Compliance Year and is likely to retire;” 

 
Per ID# CPM-BRQ011 within the BRS

1
:  

“The resource owner must submit to the ISO a formal declaration of intent to 
retire ….”.   
 
 

A) Will the CAISO please clarify if the word “must” is explicitly required within either the Tariff or 
the Final BRS to in-fact require a resource owner to submit a notification to the CAISO 180 
calendar days prior to intended termination of the PGA? That is, if neither the tariff nor the 
Final BRS contain the word “must” prior to “submit”, i.e. neither contains “must submit”, could 
such a submittal be considered voluntary?   
 

B) Will CAISO please clarify that a resource’s notice of intent to terminate their PGA is 
synonymous with a resource’s intent to retire at the same time the PGA is terminated? 
 

C) Will the CAISO please clarify that the term “likely to retire” is synonymous with “intends to 
retire”, and what, if any, actions may be taken against a resource owner by any stakeholders 
should a resource owner decide, upon not being deemed needed within the 2

nd
 RA 

                                                 
1
 Business Requirements Specification: Capacity Procurement Mechanism, and Compensation and Bid Mitigation for 

Exceptional Dispatch (CPM).  Version 1.0, October 21, 2010 (pg 11 of 16). 
http://www.caiso.com/2835/2835ec2533760.pdf 
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Compliance period, to either cancel its notice of likely retirement or not submit a notice of 
intent to terminate its PGA with the CPUC or applicable jurisdictional entity? 
  

D) Will the CAISO also please clarify whether or not, and if so how, the CAISO will notify 
stakeholders that a resource owner submitted an intent to retire and that the CAISO did not 
subsequently deem the resource as warranting a CPM for the remainder of the current RA 
Compliance Year? 

 
 
Section 43.2.6(6): Requested clarification 
 

“The CAISO reviews the affidavit and supporting financial information and 
documentation submitted by the resource owner and performs due diligence to 
assess the resource’s financial circumstances, and which as part of its review 
shall consider the results of any analysis performed by the CAISO’s DMM of 
the affidavit and supporting financial information and documentation to assess 
the accuracy of the information submitted, the reasonableness of the 
representations and conclusions contained in the submission, and the 
appropriateness of the resource’s conduct and efforts to sell Capacity in the 
bilateral market;”    

 
Per ID# CPM-BRQ009 within the BRS

2
:  

“The Department of Market Monitoring may review the required financial 
documentation associated with capacity at risk of retirement. 

 
Per DMM’s comments to the CAISO

3
: 

“The information above (i.e. financial data included within the notice of intent to 
retire) would be subject to review by DMM from several aspects:  

 
 
A) Will the CAISO please clarify their understanding whether or not the DMM’s offer is to 

definitively or only possibly review the financial (and other) data associated with a resource’s 
notification of intent to retire? 

 
B) Will the CAISO please clarify to what extent the current language within either the BRS or 

proposed Tariff reflects the level of commitment placed upon the DMM to perform such a 
review? 

 
 
 
Section 43.2.6: Request clarification 

 
The last paragraph includes 
 

“Prior to issuing the CPM designation, the CAISO shall prepare a report that explains the 
basis and need for the CPM designation.  The CAISO shall post the report on the 
CAISO’s Website and allow an opportunity of no less than 30 days for stakeholders to 
review and submit comments on the report and for an LSE to procure Capacity from the 
resource.” 

 

                                                 
2
 Business Requirements Specification: Capacity Procurement Mechanism, and Compensation and Bid Mitigation for 

Exceptional Dispatch (CPM).  Version 1.0, October 21, 2010 (pg 11 of 16) 

 
3 DMMS’s comments on the CAISO’s Revised Draft Final Proposal on CPM et al. Oct 5, 2010 (pg 5-6) 

http://www.caiso.com/2827/2827ab1b602a0.pdf 
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A)  SCE notes that the CAISO’s Business Requirements Specification (BRS): Capacity 
Procurement Mechanism, and Compensation and Bid Mitigation for Exceptional Dispatch 
(CPM) [Version 1.0; October 21, 2010] includes a process flow diagram (Appendix A) that 
indicates that a Market Notice will be issued one week prior to the CPM Report being 
published. 
 
Will the CAISO please clarify/confirm that a Market Notice will be issued at least one week 
prior to the posting of the CPM report and that language to this effect will remain in the final 
BRS or be included within the Tariff language. 

 
B) Will the CAISO please clarify if it is be possible for the identified amount of needed capacity 

to be less than the resource’s full capacity, and if so, will the CPM Report identify only the 
amount of capacity needed for reliability purposes or will the CPM Report identify the 
resource’s full capacity as being needed?   If the full capacity is not needed, would the 
CAISO declare a CPM designation for only the amount of capacity that is needed or would 
the CPM designation be for the resource’s full capacity?  

 
C) Will the CAISO please clarify if the (1) – (7) order of circumstances contained in 43.2.6 

represents an anticipated or potentially actual sequence of events/information dissemination.   
 
SCE’s concern:  
Based upon discussion during the Aug. 23, 2010 workshop, SCE understood the CAISO to 
say that they would perform technical assessment studies to determine if a resource at risk of 
retirement was need in the subsequent RA Compliance Year for reliability purposes (step 3 in 
43.2.6) only after the resource owner had submitted a notice of intent to retire to the CAISO 
(step 5 in 43.2.6).  Information from a technical assessments study for the year subsequent to 
the current RA Compliance Year (i.e. for Year 2) should not be made available until after the 
resource submits its notice of intent to retire.   

 
D) Will the CAISO please clarify the process a stakeholder should use to question the results of 

the CAISO’s technical assessment, to obtain information/assumptions used in the CAISO’s 
technical assessment, and what tariff language can a stakeholder reference to contest a 
CPM designation for a resource that threatened retirement? 

 
 
SCE looks forward to hearing the CAISO’s reply to our concerns/clarifications during the Nov. 3 
teleconference. 
 
 
 
Sincerely, 
 
 
Joe M

c
Cawley - SCE 

626-302-3301 
Oct 27, 2010 
 
 
 

 

 
 

 
  


